14 weken programma
Het is wettelijk gezien toegestaan om kittens vanaf 7 weken van de moeder te scheiden. Maar is dit wel zo verstandig? Hieronder vind je de do's and don't!
'' Studies hebben aangetoond dat kittens hun moeder zeker tot tenminste 14 weken nodig hebben. ''
Katten zijn zoogdieren en hebben dus moederzorg nodig. Vaak worden kittens met een week of zeven van hun moeder gescheiden, vanuit de gedachte dat ze dan vaste voeding kunnen eten, en zindelijk zijn en ‘dus’ wel zonder moeder kunnen. Kittens hebben hun moeder echter minimaal 14 weken nodig.
Waarom? Daarom!
- Omdat katten moederskindjes zijn. In de natuur blijven poesjes levenslang bij hun moeder als er voldoende prooien/voedsel, water en schuilplaatsen zijn. Katertjes blijven 6 à 36 maanden bij haar. Sommige ook levenslang.
- Omdat kittens pas met 14 weken een (vrij geringe) kans hebben om zonder moeder te overleven. Een moeder zal kittens van 14 weken alléén achterlaten bij voedselgebrek. Anders is het er nog te vroeg voor.
- Omdat katjes tussen week 8 en 14 van hun moeder moeten leren, hoe katten met elkaar omgaan. Ze kunnen dat ook van andere katten leren, maar van hun moeder leren ze het best.
- Omdat het gezichtsvermogen van kittens pas met 14 weken volledig ontwikkeld is.
- Omdat de vacht pas met 14 weken ‘af’ is. Kittens hebben tot die tijd onvoldoende wolharen (ondervacht) om goed warm te blijven.
- Omdat het erg veel stress oplevert als katjes vóór de leeftijd van 14 weken van hun moeder worden gescheiden.
- Omdat hevige stress, zoals scheidingsstress, vóór de leeftijd van 14 weken blijvende schade veroorzaakt in de stressrespons van het lichaam. Met als gevolg een verhoogde stressgevoeligheid. Dit brengt een levenslang verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische stress met zich mee.
- Omdat een verhoogde stressgevoeligheid ervoor zorgt dat een kat levenslang minder goed met veranderingen kan omgaan. Terwijl veranderingen, zoals een verhuizing of het overlijden van een soortgenoot in huis, in elk leven onvermijdelijk zijn.
- Omdat het immuunsysteem tot een halfjaar nog niet goed werkt. Naarmate katjes jonger van hun moeder worden gescheiden, levert dat meer stress op. Stress verhoogt de kans op ziekte.
- Omdat kittens 6 tot 24 maanden bij hun moeder drinken en sabbelen. Dit geeft ze een veilig gevoel. Ook als er geen melk meer komt.
- Omdat kittens die minder dan 13 weken moedermelk kunnen drinken onvoldoende van het verzadigingshormoon leptine binnenkrijgen. Daardoor raakt hun eigen aanmaak van leptine blijvend verstoord. Dit geeft een groot risico op zich op latere leeftijd overeten. Kittens die minder dan 13 weken zijn gezoogd, hebben 2,5 keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en meer dan 3 keer zo veel kans op het ontwikkelen van obesitas dan kittens die meer dan 13 weken zijn gezoogd. Obesitas zorgt voor vele gezondheidsproblemen en is welzijns-ondermijnend.
- Omdat katten die minder dan 13 weken moedermelk hebben gehad beduidend meer kans lopen op het ontwikkelen van blaasproblemen zoals blaasgruis en blaasontsteking.
- Omdat een katten-moeder vanaf 4 weken steeds meer paal en perk stelt aan wanneer en hoe lang de kleintjes bij haar mogen sabbelen. Zo leren ze stukje bij beetje met grenzen en frustratie omgaan. Dit heeft tijd nodig. Katjes die dat niet leren, vertonen later vaak gedragsproblemen.
- Omdat zich losmaken van moeder en zelfstandig worden (het zoog-proces), net als bij mensen, een geleidelijk proces is dat geleidelijk verloopt. Anders dan de naam doet vermoeden draait het zoog-proces niet alleen om moeders melkbar, maar om de moeder als geheel.
- Omdat het ten opzichte van een moederpoes not-done is om kinderen bij haar weg te nemen waarvan zij weet dat ze nog niet zonder haar kunnen overleven.